fredag 22. april 2011

Hva er barnehagens viktigste arbeidsredskap, for barnehagens virksomhet?

Rammeverket


Barnehageloven og rammeplanen for barnehager er det viktigste arbeidsredskapet for barnehagenes virksomhet. De vektlegger barnehagens helhetssyn på barn med fokus på omsorg, oppdragelse, lek, hverdagsaktiviteter og læring (R06).
Barnehageloven og Rammeplanen skal danne grunnlaget for alt arbeid i barnehagen. Det er derfor viktig at hele personalet kjenner innholdet godt slik at de verdiene og læringsmålene som er satt kommer til syne i det daglige arbeidet ved barn og foreldre (R06).

Barnehageloven


Omsorg, oppdragelse og læring i barnehagen skal fremme menneskelig likeverd, likestilling, åndsfrihet, toleranse, helse og forståelse for bærekraftig utvikling (Barnehagelove§2 Barnehagens innhold).
Barnehagen skal vær en pedagogisk virksomhet (Barnehageloven§2 Barnehagens innhold).
Barnehagen skal gi barn grunnleggende kunnskap på sentrale og aktuelle områder. Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesse, kunnskaper og ferdigheter (Barnehageloven§2 Barnehagens innhold).

Rammeplanen


Barnehagen skal formidle grunnleggende verdier som fellesskap, omsorg og medansvar og representere et miljø som bygger opp om respekt for menneskeverd og retten til å være forskjellige. Menneskelig likeverd, likestilling, åndsfrihet og toleranse er sentrale samfunnsverdier som skal legges til grunn for omsorg, oppdragelse, lek og læring i barnehagen (R06:10).
Ved dette er det viktig at de voksne går frem som gode rollemodeller for barna. For lederen er det viktig og skape et fungerende fellesskap som viser likeverd, retten til og være forskjellig, respekt for menneskeverd og ha toleranse oven for hverandre voksne i mellom. Dette er noe som må inngå i det hverdagslige. Jobbe sammen i et team og være opp tatt av relasjonene en har i en barnehage.
Barnehagen skal ha en pedagogisk ledelse. Styrer og pedagogisk leder har et særlig ansvar for planlegging, gjennomføring, vurdering og utvikling av barnehagens oppgaver og innhold. De er også ansvarlige for å veilede det øvrige personalet slik at alle får en felles forståelse av barnehagens ansvar og oppgaver (R06:16).
Ved dette er det viktig for leder å ta ansvar for å planlegge, gjennomføre, vurdere og skape god utvikling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar