fredag 22. april 2011

Pedagogisk leder hva er det?

Pedagogisk leder er kanskje den mest krevende, mest sammensatte og ikke minst den mest spennende og utfordrende stillingen i en barnehage.
Gjennom stillingen som pedagogisk leder har en mellomlederolle i organisasjonen. En er en del av lederteamet. For å være det forventes det en del av en som leder, ikke bare som pedagog. Disse forventningene kommer både fra styrer, kollegaer og foreldre (Nakling & Vavik 2010).

En pedagogisk leder er en leder for en avdeling/base hvor en må forholde seg til personale, barn og foreldre.

Pedagogisk ledelse betyr blant annet å initiere og lede refleksjons- og læringsprosesser i barnehagen. Fokuset rettes mot å utvikle barnehagen til en organisasjon der alle lærer seg å lære av de utviklingsprosesser de deltar aktivt i. Rent konkret betyr det at det blant annet arbeides med følgende aktiviteter:
  • planlegging og organisering av pedagogisk arbeidet
  • rådgiving/veiledning av personalet
  • kontakt med barns foreldre/foresatte
  • pedagogisk utviklingsarbeid, stimulere til nytenkning
  • evaluering og kontroll av det pedagogiske arbeidet
  • observasjon av barn og barnegrupper etter behov
Pedagogisk ledelse omfatter derfor de aktivitetene som ledere, andre ansatte, barna og andre tar initiativ til, for å påvike motivasjon, kunnskap, læring, følelser og andres praksis.
Arbeid med pedagogisk ledelse krever metakunnskap, som betyr kunnskap om egen kunnskap og de begrunnelser og erfaringer som ligger bak den kunnskapen vi har. Utfordringen er å sette ord på det en kan, og på begrunnelsene for det en gjør. Dette krever igjen vilje og evne til å analysere og forklare egen forståelse og eget utgangspunkt. En slik kompetanse hos de ansatte forutsetter en kultur kjennetegnet av nysgjerrighet, forskertrang, mot til å eksperimentere og evne til å ikke alltid å vite, men tåle kaos og være underveis (Gotvassli 2010).

For å vite mer om hva pedagogsik leder er og hvilke oppgaver det innbærer les bøkene:
  • Barnehagen organisasjon og ledelse (Kjell- Åge Gotvassli 2010).
  • Å Være leder i barnehagen (Eva Skogen, Richard Haugen, Margitt Lundestad, Mette Vaagan Slåtten 2010).
  • Pedagogisk lederskap i barnehagen (Elisabeth Støre Meyer 2007).

1 kommentar:

  1. Hei Linn,

    Håper du har hatt en fin sommer og er nå der ute i "virkeliheten" for å lære mer om hva er pedagogisk leder - og om mye annet! Håper også du tørs å tenke åpent om og prøve nye metoder og verktøy for og i arbeidet ditt med barna så vel som med voksne. Masse lykke til i din jobb og ellers :-) Det ville vært kjekt å høre om dine tanker og opplevelser om temaet også i framtiden, nå grunnet erfaringsbasert læring :-) f.eks. gjennom denne bloggen. Skal sjekke den av og till :-)

    Tarja

    P.S. Min pc crashet i juni, så jeg mistet bl.a. lenkene til alle deres blogg.

    SvarSlett